Ιωάννης Παρίκος

Executive Chef

METROposts

Οι βασικοί πυλώνες για ένα βιώσιμο μέλλον στην εστίαση.

22/03/2022

Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εστίαση σήμερα, ο κάθε επιχειρηματίας από την δική του επαγγελματική σκοπιά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Η βιωσιμότητα και η υπεύθυνη εστίαση είναι τα βασικά βήματα για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σωστό και υγιές μέλλον στο χώρο.

Παρακάτω εξετάζουμε τα σημαντικά σημεία – λύσεις με στόχο τις βιώσιμες και υπεύθυνες υπηρεσίες.

Προέλευση και χρήση πρώτων υλών

Χρήση ντόπιων και εποχιακών προϊόντων

- Υποστηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις

- Μειώνουμε το κόστος μεταφορών

- Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Υπεύθυνη προμήθεια ψαριών και θαλασσινών

-Προμηθευόμαστε ψάρια και θαλασσινά που έχουν αλιευτεί με βιώσιμο τρόπο και διασφαλίζουν το μέλλον της θάλασσας

-Δεν σερβίρουμε απειλούμενα είδη που είναι και σε υψηλές τιμές

-Δεν χρησιμοποιούμε ψάρια στην περίοδο αναπαραγωγής τους

-Μεγαλώνουμε την γκάμα των ψαριών πέρα από τα συνηθισμένα [τόνο, σολομό, γαρίδα, σφυρίδα], έτσι μπορούμε να μειώσουμε το κόστος και να έχουμε και μεγαλύτερη ποικιλία θαλασσινών

Διαχειριζόμαστε σωστά τα τρόφιμα

-Υπολογίζουμε σωστά τις ποσότητες που θα χρειαστούμε να μαγειρέψουμε, έτσι ώστε να μειώσουμε τις σπατάλες, κυρίως σε μπουφέδες ξενοδοχείων, κέτερινγκ 

-Ελέγχουμε καλύτερα τους προμηθευτές μας και την παράδοση των προϊόντων, καθώς έτσι μειώνουμε πιθανές απώλειες τροφίμων και φύρες, [κυρίως μαναβικής].

-Διαχειριζόμαστε το περισσεύον φαγητό έτσι ώστε να μειώσουμε το κόστος 

πετυχαίνουμε-μαζί

Ιωάννης ΠαρίκοςExecutive Chef

Οι βασικοί πυλώνες για ένα βιώσιμο μέλλον στην εστίαση.

22/03/2022

Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εστίαση σήμερα, ο κάθε επιχειρηματίας από την δική του επαγγελματική σκοπιά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Η βιωσιμότητα και η υπεύθυνη εστίαση είναι τα βασικά βήματα για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σωστό και υγιές μέλλον στο χώρο.

Παρακάτω εξετάζουμε τα σημαντικά σημεία – λύσεις με στόχο τις βιώσιμες και υπεύθυνες υπηρεσίες.

Προέλευση και χρήση πρώτων υλών

Χρήση ντόπιων και εποχιακών προϊόντων

- Υποστηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις

- Μειώνουμε το κόστος μεταφορών

- Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Υπεύθυνη προμήθεια ψαριών και θαλασσινών

-Προμηθευόμαστε ψάρια και θαλασσινά που έχουν αλιευτεί με βιώσιμο τρόπο και διασφαλίζουν το μέλλον της θάλασσας

-Δεν σερβίρουμε απειλούμενα είδη που είναι και σε υψηλές τιμές

-Δεν χρησιμοποιούμε ψάρια στην περίοδο αναπαραγωγής τους

-Μεγαλώνουμε την γκάμα των ψαριών πέρα από τα συνηθισμένα [τόνο, σολομό, γαρίδα, σφυρίδα], έτσι μπορούμε να μειώσουμε το κόστος και να έχουμε και μεγαλύτερη ποικιλία θαλασσινών

Διαχειριζόμαστε σωστά τα τρόφιμα

-Υπολογίζουμε σωστά τις ποσότητες που θα χρειαστούμε να μαγειρέψουμε, έτσι ώστε να μειώσουμε τις σπατάλες, κυρίως σε μπουφέδες ξενοδοχείων, κέτερινγκ 

-Ελέγχουμε καλύτερα τους προμηθευτές μας και την παράδοση των προϊόντων, καθώς έτσι μειώνουμε πιθανές απώλειες τροφίμων και φύρες, [κυρίως μαναβικής].

-Διαχειριζόμαστε το περισσεύον φαγητό έτσι ώστε να μειώσουμε το κόστος