Οι βασικοί πυλώνες για ένα βιώσιμο μέλλον στην εστίαση.
Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εστίαση σήμερα, ο κάθε επιχειρηματίας από την δική του επαγγελματική σκοπιά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.
Η βιωσιμότητα και η υπεύθυνη εστίαση είναι τα βασικά βήματα για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σωστό και υγιές μέλλον στο χώρο.
Παρακάτω εξετάζουμε τα σημαντικά σημεία – λύσεις με στόχο τις βιώσιμες και υπεύθυνες υπηρεσίες.
Προέλευση και χρήση πρώτων υλών
• Χρήση ντόπιων και εποχιακών προϊόντων
- Υποστηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις
- Μειώνουμε το κόστος μεταφορών
- Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
• Υπεύθυνη προμήθεια ψαριών και θαλασσινών
-Προμηθευόμαστε ψάρια και θαλασσινά που έχουν αλιευτεί με βιώσιμο τρόπο και διασφαλίζουν το μέλλον της θάλασσας
-Δεν σερβίρουμε απειλούμενα είδη που είναι και σε υψηλές τιμές
-Δεν χρησιμοποιούμε ψάρια στην περίοδο αναπαραγωγής τους
-Μεγαλώνουμε την γκάμα των ψαριών πέρα από τα συνηθισμένα [τόνο, σολομό, γαρίδα, σφυρίδα], έτσι μπορούμε να μειώσουμε το κόστος και να έχουμε και μεγαλύτερη ποικιλία θαλασσινών
• Διαχειριζόμαστε σωστά τα τρόφιμα
-Υπολογίζουμε σωστά τις ποσότητες που θα χρειαστούμε να μαγειρέψουμε, έτσι ώστε να μειώσουμε τις σπατάλες, κυρίως σε μπουφέδες ξενοδοχείων, κέτερινγκ
-Ελέγχουμε καλύτερα τους προμηθευτές μας και την παράδοση των προϊόντων, καθώς έτσι μειώνουμε πιθανές απώλειες τροφίμων και φύρες, [κυρίως μαναβικής].
-Διαχειριζόμαστε το περισσεύον φαγητό έτσι ώστε να μειώσουμε το κόστος