Ελληνικά Γλυκά Κρασιά στη γιορτινή περίοδο
Ελληνικά Γλυκά Κρασιά στη γιορτινή περίοδο
Η χώρα μας είναι γνωστή παγκοσμίως για την υψηλή ποιότητα των Γλυκών της κρασιών. Οι 14 από τις 33 στο σύνολο Π.Ο.Π ελληνικές ζώνες (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), αφορούν σε παραγωγή γλυκών κρασιών.
Τρόποι παραγωγής των γλυκών κρασιών
«Φυσικώς Γλυκύς Οίνος»
Η μία λογική είναι η χρήση υπερώριμων ή λιαστών σταφυλιών ώστε να παράγονται κρασιά με πολλά αζύμωτα υπολειπόμενα σάκχαρα μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης. Με τον τρόπο αυτό, έχουν πολύ συμπυκνωμένο και πολύπλοκο χαρακτήρα ο οποίος εντείνεται με την παλαίωση τους σε δρύινα βαρέλια. Τα κρασιά αυτά αναφέρονται στην ετικέτα τους ως «Φυσικώς Γλυκύς Οίνος» το φυσικώς με «Ω» καθώς είναι κάπως πιο ακριβά και με δυνατότητα παλαίωσης.
«Φυσικός Γλυκύς Οίνος»
Η άλλη λογική αναφέρεται σε κρασιά στα οποία είτε στην αρχή είτε κατά την διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης προστίθεται καθαρή αλκοόλη ώστε να διακοπεί η ζύμωση αφήνοντας στο κρασί πολλά αζύμωτα υπολειπόμενα σάκχαρα. Είναι κρασιά με έντονα αρώματα της ποικιλίας τους (κυρίως μοσχάτο) και στην ετικέτα τους αναφέρονται ως «Φυσικός Γλυκύς Οίνος» το φυσικός με «Ο». Αυτή η κατηγορία κρασιών αναμένεται να είναι φθηνότερη συγκριτικά με την προηγούμενη και είναι προτιμότερο να καταναλώνονται άμεσα.
Η μαυροδάφνη επειδή ενισχύεται συνήθως με αλκοόλ άνω του 15% κατατάσσεται στην κατηγορία των «Ενισχυμένων».
Όλα τα γλυκά κρασιά πίνονται ως απεριτίφ και σίγουρα μπορούν να συνοδεύσουν επιδόρπια γλυκά.
Προτάσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων
Τάρτες με λευκά φρούτα, γαλακτομπούρεκο: Φυσικός γλυκύς οίνος (μοσχάτο)
Δίπλες, μελομακάρονα, κανταΐφι, μπακλαβά, κυδώνι ψητό: Φυσικός και Φυσικώς γλυκύς οίνος με παλαίωση (μοσχάτο και Malvasia)
Κορμός κάστανο, καρυδόπιτα, Black forest: Vinsanto
Κορμός σοκολάτα, σοκολάτα μπίτερ και γάλακτος: Μαυροδάφνη