Ασφαλής διαχείριση πρώτων Υλών – Από την παραλαβή μέχρι το σερβίρισμα
Οι ώρες που απολαμβάνουμε τα γεύματα και τα ποτά μας, αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία κοινωνικής συνάντησης και αυτός είναι ο λόγος που όλοι εμείς, στην εστίαση, λαμβάνουμε υπόψη μας σημαντικές παραμέτρους όπως είναι η εποχικότητα, οι νέες τάσεις, αλλά και οι γευστικές και πολιτισμικές προτιμήσεις, για να ευχαριστήσουμε τους επισκέπτες μας. Ωστόσο, για να επιτύχουμε την ασφάλεια, την ποιότητα και τη θρεπτική αξία των συστατικών, που αποτελούν αδιαπραγμάτευτες σταθερές ενός σερβιρίσματος, η σωστή προετοιμασία και η κατάλληλη παρουσίαση δεν αρκούν. Η βάση για τα πρότυπα υγιεινής των τροφίμων είναι η χρήση καθαρών, καλά συντηρημένων χώρων εστίασης και η πρόληψη ανθυγιεινών συνθηκών και πρακτικών. Ας δούμε παρακάτω τα στάδια ασφαλούς διαχείρισης των πρώτων υλών μας.
Παραλαβή
Αποθήκευση
-
Το εμφιαλωμένο νερό δεν πρέπει να αποθηκεύεται σε χώρους με υπερβολική θερμότητα ή να αφήνεται για ώρες στον ήλιο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση των χημικών δεσμών του πλαστικού στο νερό.
-
Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα σε καθαρούς θαλάμους ψύξης, που διαθέτουν ακριβή θερμόμετρα, για να διασφαλίζετε ότι η θερμοκρασία είναι πάντα η κατάλληλη. Οι θερμοκρασίες των ψυγείων θα πρέπει να παρακολουθούνται συχνά.
Κατά κανόνα, οι ακόλουθες θερμοκρασίες θα πρέπει να διατηρούνται για την ψύξη αποθήκευσης:
Διαχείριση και προετοιμασία
-
Διατηρήστε ακριβή απογραφή όλων των προμηθειών για αποφυγή φύρας.
-
Υπάρχουν 3 τύποι διασταυρούμενης μόλυνσης: τροφή με τροφή, εξοπλισμός με τροφή, από ανθρώπους στην τροφή. Συνηθισμένα μέσα διέλευσης είναι τα χέρια, τα μαλλιά, τα πανιά, τα σκεύη και οι επιφάνειες εργασίας, αλλά και το νερό και τα έντομα. Φροντίζουμε για τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων, των επιφανειών, των σκευών και του προσωπικού.
-
Το προσωπικό θα πρέπει να χρησιμοποιεί γάντια, τα οποία θα αντικαθιστά με την εναλλαγή τροφίμων, πλένοντας πριν και μετά τα χέρια του.
-
Το προσωπικό θα πρέπει να φοράει καθαρά ρούχα και ποδιές, μάσκες και ειδικά προστατευτικά για τα μαλλιά και να μη φοράει κοσμήματα κατά την προετοιμασία των σερβιρισμάτων.
-
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα πρέπει να αποψύχονται σε ελεγχόμενες συνθήκες, δηλαδή σε χώρο ξεχωριστό από άλλα τρόφιμα.
-
Τα τρόφιμα θα πρέπει να αποτρέπονται από το να καθίσουν στο υγρό απόψυξης τοποθετώντας τα σε πλέγματα, μέσα σε ένα δοχείο.
-
Tα κατεψυγμένα τρόφιμα εφόσον έχουν αποψυχθεί δεν θα πρέπει να επανακαταψυχθούν.
-
Πλύνετε τα χέρια σας πριν και αφού χειριστείτε ωμό κρέας, ψάρι, πουλερικά ή λαχανικά.