Ιωάννης Παρίκος

Executive Chef

METRO Blog

Εποχικότητα και εντοπιότητα: Το όφελος στην κερδοφορία αλλά και την ανάδειξη του μενού μας

22/10/2021

Οι παραδοσιακές συνταγές που δημιουργήθηκαν πριν την έναρξη τις παγκοσμιοποίησης  στηρίχτηκαν πάνω στην εποχικότητα και την εντοπιότητα των πρώτων υλών.

Είμαστε στη μέση μιας πανέμορφης εποχής, του φθινόπωρου, μιας εποχής με πληθώρα τοπικών φρούτων, λαχανικών και ψαριών που αν καταφέρουμε να τα διαχειριστούμε όπως πρέπει τα  οφέλη θα είναι πολλά για τις επιχειρήσεις μας.

Πάμε όμως να δούμε ποια είναι αυτά τα οφέλη:

  • Η εποχικότητα μας προσφέρει ποικιλία και βάθος γεύση χωρίς την ανάγκη πολύπλοκων τεχνικών
  • Πάντα οι πρώτες ύλες στην εποχή τους έχουν καλύτερες τιμές άρα όφελος στο κόστος παρασκευής μας 
  • Το τελευταίο διάστημα λόγο και του covid βιώνουμε ένα κύμα ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών λόγο των μεταφορών. Επιλέγοντας προϊόντα του τόπου μας γλυτώνουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων
  • Μπορούμε με δημιουργήσουμε συνταγές, όπως τουρσί, σάλτσες ,παστά με χαμηλό κόστος που θα μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Τα εποχικά προϊόντα παράγονται με πιο φυσικές μεθόδους και λιγότερες παρεμβολές, πχ θερμοκήπια, φυτοφάρμακα κλπ, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο υγιεινά και θρεπτικά προϊόντα
  • Μπορούμε με δημιουργήσουμε συνταγές, όπως τουρσί, σάλτσες, παστά με χαμηλό κόστος που θα τις χρησιμοποιήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα

πετυχαίνουμε-μαζί

Ιωάννης ΠαρίκοςExecutive Chef

Εποχικότητα και εντοπιότητα: Το όφελος στην κερδοφορία αλλά και την ανάδειξη του μενού μας

22/10/2021

Οι παραδοσιακές συνταγές που δημιουργήθηκαν πριν την έναρξη τις παγκοσμιοποίησης  στηρίχτηκαν πάνω στην εποχικότητα και την εντοπιότητα των πρώτων υλών.

Είμαστε στη μέση μιας πανέμορφης εποχής, του φθινόπωρου, μιας εποχής με πληθώρα τοπικών φρούτων, λαχανικών και ψαριών που αν καταφέρουμε να τα διαχειριστούμε όπως πρέπει τα  οφέλη θα είναι πολλά για τις επιχειρήσεις μας.

Πάμε όμως να δούμε ποια είναι αυτά τα οφέλη:

  • Η εποχικότητα μας προσφέρει ποικιλία και βάθος γεύση χωρίς την ανάγκη πολύπλοκων τεχνικών
  • Πάντα οι πρώτες ύλες στην εποχή τους έχουν καλύτερες τιμές άρα όφελος στο κόστος παρασκευής μας 
  • Το τελευταίο διάστημα λόγο και του covid βιώνουμε ένα κύμα ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών λόγο των μεταφορών. Επιλέγοντας προϊόντα του τόπου μας γλυτώνουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων
  • Μπορούμε με δημιουργήσουμε συνταγές, όπως τουρσί, σάλτσες ,παστά με χαμηλό κόστος που θα μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Τα εποχικά προϊόντα παράγονται με πιο φυσικές μεθόδους και λιγότερες παρεμβολές, πχ θερμοκήπια, φυτοφάρμακα κλπ, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο υγιεινά και θρεπτικά προϊόντα
  • Μπορούμε με δημιουργήσουμε συνταγές, όπως τουρσί, σάλτσες, παστά με χαμηλό κόστος που θα τις χρησιμοποιήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα