Ανδρέας Ματθίδης

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

METRO Blog

Η Μπίρα – Μέρος Α’

17/05/2022

Η μπίρα είναι ένα από τα αρχαιότερα αλκοολούχα προϊόντα που έχει μάθει να καταναλώνει ο άνθρωπος. 

Οι κύριες πρώτες ύλες ήταν το νερό, το κριθάρι και το σιτάρι.

Αργότερα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται και ο λυκίσκος ως συστατικό για την παραγωγή της μπίρας. Σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή λυκίσκου στον κόσμο γίνεται στο Hallertau της Γερμανίας και είναι αυτό το στοιχείο το οποίο δίνει στη μπίρα τη χαρακτηριστική της πικράδα.

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Κέλτες, Γαλάτες και Γερμανοί) συνέβαλαν πολύ στην εξέλιξη της ζυθοποίησης με πρωτεργάτες πολλές φορές τα μοναστήρια αυτών των χωρών. 

Η μεγάλες εξελίξεις για την παραγωγή της μπίρας ξεκίνησαν με την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης και τότε ήταν που μπήκαν και τα θεμέλια για τη συστηματική βιομηχανική ανάπτυξη της ζυθοποιίας.  

Εκείνη την εποχή,  η μικροβιολογική σταθεροποίηση των προϊόντων η οποία εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα με τον όρο «Παστερίωση» και η ανακάλυψη της τεχνητής ψύξης επέτρεψαν την παραγωγή της μπίρας σε κάθε εποχή του χρόνου.

Μέχρι εκείνη την εποχή η αλκοολική ζύμωση γίνονταν με άγριες ζύμες καθώς λίγο αργότερα το 1883, στα εργαστήρια της  Carlsberg στη Δανία, κατάφεραν να απομονωθεί ένα στέλεχος ζύμης που έμελλε να τροποποιήσει πλήρως την παραγωγική διαδικασία της μπίρας.   

Ένας επίσης πολύ σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη της μπίρας είναι το 1842 όταν στο Pilsen της Βοημίας δημιουργήθηκε η πρώτη Pilsner. 

πετυχαίνουμε-μαζί

Ανδρέας ΜατθίδηςΠρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

Η Μπίρα – Μέρος Α’

17/05/2022

Η μπίρα είναι ένα από τα αρχαιότερα αλκοολούχα προϊόντα που έχει μάθει να καταναλώνει ο άνθρωπος. 

Οι κύριες πρώτες ύλες ήταν το νερό, το κριθάρι και το σιτάρι.

Αργότερα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται και ο λυκίσκος ως συστατικό για την παραγωγή της μπίρας. Σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή λυκίσκου στον κόσμο γίνεται στο Hallertau της Γερμανίας και είναι αυτό το στοιχείο το οποίο δίνει στη μπίρα τη χαρακτηριστική της πικράδα.

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Κέλτες, Γαλάτες και Γερμανοί) συνέβαλαν πολύ στην εξέλιξη της ζυθοποίησης με πρωτεργάτες πολλές φορές τα μοναστήρια αυτών των χωρών. 

Η μεγάλες εξελίξεις για την παραγωγή της μπίρας ξεκίνησαν με την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης και τότε ήταν που μπήκαν και τα θεμέλια για τη συστηματική βιομηχανική ανάπτυξη της ζυθοποιίας.  

Εκείνη την εποχή,  η μικροβιολογική σταθεροποίηση των προϊόντων η οποία εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα με τον όρο «Παστερίωση» και η ανακάλυψη της τεχνητής ψύξης επέτρεψαν την παραγωγή της μπίρας σε κάθε εποχή του χρόνου.

Μέχρι εκείνη την εποχή η αλκοολική ζύμωση γίνονταν με άγριες ζύμες καθώς λίγο αργότερα το 1883, στα εργαστήρια της  Carlsberg στη Δανία, κατάφεραν να απομονωθεί ένα στέλεχος ζύμης που έμελλε να τροποποιήσει πλήρως την παραγωγική διαδικασία της μπίρας.   

Ένας επίσης πολύ σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη της μπίρας είναι το 1842 όταν στο Pilsen της Βοημίας δημιουργήθηκε η πρώτη Pilsner.