Ανδρέας Ματθίδης

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

METRO Blog

Ιταλική Κουζίνα και κρασιά που τη συνοδεύουν

08/03/2022

Η Ιταλική κουζίνα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς κουζίνες παγκοσμίως! Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας αναμφισβήτητα !

Είναι μια κουζίνα που βασίζεται κυριολεκτικά στα αγνά υλικά και που μέσω των συνταγών στόχο έχει να αναδεικνύει το κάθε συστατικό ξεχωριστά! Το αρωματικό παρθένο ελαιόλαδο, η ντομάτα σε κάθε εκδοχή, το σκόρδο και τα βότανα είναι συστατικά που πολύ δύσκολα δεν θα βρούμε σε οποιαδήποτε Ιταλική συνταγή φαγητού. 

Μεγάλη ποικιλία τυριών και αλλαντικών, Pizza, Pasta, Risotto αλλά και όσπρια, θαλασσινά και κρέατα συνθέτουν μια πολύ μεγάλη γκάμα σε κάθε μενού με Ιταλική προέλευση.

Λευκά τυριά όπως mozzarella και ricota αναζητούν λευκά κρασιά με δροσερή οξύτητα όπως ένα Pinot Grigio, Prosecco ή ένα δικό μας όπως Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Κυδωνίστα, Σαββατιανό και Βηλάνα. Όταν όμως τα ίδια τυριά συνδυαστούν με ντομάτα και βασιλικό (κλασσικός συνδυασμός), ένα Sauvignon Blanc ή ξηρό κρασί Malvasia από την Κρήτη είναι μια πολύ ευχάριστη συνύπαρξη.

Στα κίτρινα τυριά βασιλεύει η παρμεζάνα! Η Σαμπάνια είναι ιδανικός συνοδός αλλά και κόκκινα κρασιά όπως Chianti, Cabernet Sauvignon ή ένα στιβαρό Αγιωργίτικο από τη Νεμέα.

Προσούτο και Ιταλικά αλλαντικά ταιριάζουν αρκετά με όχι τόσο στιφά κόκκινα κρασιά όπως το Pinot Noir, το Merlot, η Λημνιώνα, το Μούχταρο, το Λημνιό, το Μαυρούδι, το κοτσιφάλι.

Η πολυαγαπημένη μας πίτσα όσο περισσότερο κυριαρχεί το τυρί τόσο προτιμούμε τα λευκά ή ροζέ κρασιά με δροσερή οξύτητα καθώς η προσθήκη αλλαντικών μας κάνει να αναζητούμε κόκκινα κρασιά με ελαφρά στιφά χαρακτηριστικά και πάντα με ισορροπημένη οξύτητα. 

Πάστα και Ριζότο με μανιτάρια χωρίς ντομάτα αναζητούν πλούσια λευκά με επιρροή βαρελιού και ισορροπημένη οξύτητα. Ιδανικά Chardonnay, Viognier, Ασύρτικο. 

Για πάστα ή ριζότο με θαλασσινά χωρίς ντομάτα, λευκά κρασιού καλού όγκου χωρίς το βαρέλι να είναι απαραίτητο. Chardonnay, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Βιδιανό, Μονεμβασιά.

Πάστα με σάλτσα ντομάτα ένα ροζέ κρασί και ιδιαίτερα ξινόμαυρο από το Αμύνταιο. 

Πάστα με ντομάτα και κρέας κόκκινο πλούσιο κρασί όχι ιδιαίτερα στιφό με μπαχαρένιο χαρακτήρα και καλή οξύτητα. Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο, Ραψάνη, Λημνιώνα, Αγιωργίτικο. 

Όλα τα επιδόρπια, γλυκά με βάση τα φρούτα ταιριάζουν πολύ ευχάριστα με Moscato d’ Asti ή δικά μας μοσχάτα κρασιά ήσυχα και αφρώδη. To Tiramisu ταιριάζει πολύ αρμονικά με τη Μαυροδάφνη μας.  

πετυχαίνουμε-μαζί

Ανδρέας ΜατθίδηςΠρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

Ιταλική Κουζίνα και κρασιά που τη συνοδεύουν

08/03/2022

Η Ιταλική κουζίνα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς κουζίνες παγκοσμίως! Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας αναμφισβήτητα !

Είναι μια κουζίνα που βασίζεται κυριολεκτικά στα αγνά υλικά και που μέσω των συνταγών στόχο έχει να αναδεικνύει το κάθε συστατικό ξεχωριστά! Το αρωματικό παρθένο ελαιόλαδο, η ντομάτα σε κάθε εκδοχή, το σκόρδο και τα βότανα είναι συστατικά που πολύ δύσκολα δεν θα βρούμε σε οποιαδήποτε Ιταλική συνταγή φαγητού. 

Μεγάλη ποικιλία τυριών και αλλαντικών, Pizza, Pasta, Risotto αλλά και όσπρια, θαλασσινά και κρέατα συνθέτουν μια πολύ μεγάλη γκάμα σε κάθε μενού με Ιταλική προέλευση.

Λευκά τυριά όπως mozzarella και ricota αναζητούν λευκά κρασιά με δροσερή οξύτητα όπως ένα Pinot Grigio, Prosecco ή ένα δικό μας όπως Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Κυδωνίστα, Σαββατιανό και Βηλάνα. Όταν όμως τα ίδια τυριά συνδυαστούν με ντομάτα και βασιλικό (κλασσικός συνδυασμός), ένα Sauvignon Blanc ή ξηρό κρασί Malvasia από την Κρήτη είναι μια πολύ ευχάριστη συνύπαρξη.

Στα κίτρινα τυριά βασιλεύει η παρμεζάνα! Η Σαμπάνια είναι ιδανικός συνοδός αλλά και κόκκινα κρασιά όπως Chianti, Cabernet Sauvignon ή ένα στιβαρό Αγιωργίτικο από τη Νεμέα.

Προσούτο και Ιταλικά αλλαντικά ταιριάζουν αρκετά με όχι τόσο στιφά κόκκινα κρασιά όπως το Pinot Noir, το Merlot, η Λημνιώνα, το Μούχταρο, το Λημνιό, το Μαυρούδι, το κοτσιφάλι.

Η πολυαγαπημένη μας πίτσα όσο περισσότερο κυριαρχεί το τυρί τόσο προτιμούμε τα λευκά ή ροζέ κρασιά με δροσερή οξύτητα καθώς η προσθήκη αλλαντικών μας κάνει να αναζητούμε κόκκινα κρασιά με ελαφρά στιφά χαρακτηριστικά και πάντα με ισορροπημένη οξύτητα. 

Πάστα και Ριζότο με μανιτάρια χωρίς ντομάτα αναζητούν πλούσια λευκά με επιρροή βαρελιού και ισορροπημένη οξύτητα. Ιδανικά Chardonnay, Viognier, Ασύρτικο. 

Για πάστα ή ριζότο με θαλασσινά χωρίς ντομάτα, λευκά κρασιού καλού όγκου χωρίς το βαρέλι να είναι απαραίτητο. Chardonnay, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Βιδιανό, Μονεμβασιά.

Πάστα με σάλτσα ντομάτα ένα ροζέ κρασί και ιδιαίτερα ξινόμαυρο από το Αμύνταιο. 

Πάστα με ντομάτα και κρέας κόκκινο πλούσιο κρασί όχι ιδιαίτερα στιφό με μπαχαρένιο χαρακτήρα και καλή οξύτητα. Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο, Ραψάνη, Λημνιώνα, Αγιωργίτικο. 

Όλα τα επιδόρπια, γλυκά με βάση τα φρούτα ταιριάζουν πολύ ευχάριστα με Moscato d’ Asti ή δικά μας μοσχάτα κρασιά ήσυχα και αφρώδη. To Tiramisu ταιριάζει πολύ αρμονικά με τη Μαυροδάφνη μας.