Ανδρέας Ματθίδης

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

METRO Blog

Εστίαση: Νέες τάσεις στο φαγητό, το κρασί και το αλκοόλ!

17/08/2021

Οι συνήθειες στις προτιμήσεις των καταναλωτών μεταβάλλονται μέσα από το πρίσμα μιας δυναμικής εξέλιξης στις καθημερινές επιλογές των ανθρώπων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι αντίστοιχες τάσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρατηρείται λοιπόν τα τελευταία χρόνια όσο αφορά το φαγητό η τάση να προτιμά ο καταναλωτής φαγητά με χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες όπως επίσης και λιγότερη χρήση ζάχαρης ιδιαίτερα στα γλυκά. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ανοδική τάση των vegan επιλογών, δηλαδή φαγητών χωρίς ζωική πρωτεΐνη.

Όσο αφορά το κρασί, η τάση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με το επίπεδο της χαμηλότερης αλκοόλης αφού όλο και λιγότερα κρασιά ξεπερνούν το 14% abv καθώς επίσης και στην πολύ προσεκτική και πιο ισορροπημένη επιρροή της δρυός στο κρασί κατά τη διάρκεια της ωρίμασης του στα βαρέλια. Επίσης είναι αξιοσημείωτη η παρουσία όλο και περισσότερων κρασιών με επίπεδο αλκοόλης στο 0%!

Εκτός της ζώνης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των κρασιών η τάση δείχνει επίσης ότι τα ροζέ συνεχίζουν την επέλαση τους και τα vegan επίσης κρασιά να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Όσο αφορά τα αποστάγματα και ειδικότερα τα cocktails που ακόμη ζουν τη χρυσή εποχή τους, η τάση είναι ανάλογη ! Χαμηλόβαθμα σε αλκοόλ cocktails ακόμη και με 0% αλκοόλ ! Επίσης λιγότερη χρήση ζάχαρης.

Εάν εστιάσουμε σε όλες αυτές τις τάσεις, αντιλαμβανόμαστε ότι ο καταναλωτής στρέφεται σε επιλογές πιο «υγιεινές» που σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις «αυριανές» επιλογές μας για την κατάρτιση κάθε ανάλογης λίστας μας.

πετυχαίνουμε-μαζί

Ανδρέας ΜατθίδηςΠρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

Εστίαση: Νέες τάσεις στο φαγητό, το κρασί και το αλκοόλ!

17/08/2021

Οι συνήθειες στις προτιμήσεις των καταναλωτών μεταβάλλονται μέσα από το πρίσμα μιας δυναμικής εξέλιξης στις καθημερινές επιλογές των ανθρώπων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι αντίστοιχες τάσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρατηρείται λοιπόν τα τελευταία χρόνια όσο αφορά το φαγητό η τάση να προτιμά ο καταναλωτής φαγητά με χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες όπως επίσης και λιγότερη χρήση ζάχαρης ιδιαίτερα στα γλυκά. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ανοδική τάση των vegan επιλογών, δηλαδή φαγητών χωρίς ζωική πρωτεΐνη.

Όσο αφορά το κρασί, η τάση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με το επίπεδο της χαμηλότερης αλκοόλης αφού όλο και λιγότερα κρασιά ξεπερνούν το 14% abv καθώς επίσης και στην πολύ προσεκτική και πιο ισορροπημένη επιρροή της δρυός στο κρασί κατά τη διάρκεια της ωρίμασης του στα βαρέλια. Επίσης είναι αξιοσημείωτη η παρουσία όλο και περισσότερων κρασιών με επίπεδο αλκοόλης στο 0%!

Εκτός της ζώνης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των κρασιών η τάση δείχνει επίσης ότι τα ροζέ συνεχίζουν την επέλαση τους και τα vegan επίσης κρασιά να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Όσο αφορά τα αποστάγματα και ειδικότερα τα cocktails που ακόμη ζουν τη χρυσή εποχή τους, η τάση είναι ανάλογη ! Χαμηλόβαθμα σε αλκοόλ cocktails ακόμη και με 0% αλκοόλ ! Επίσης λιγότερη χρήση ζάχαρης.

Εάν εστιάσουμε σε όλες αυτές τις τάσεις, αντιλαμβανόμαστε ότι ο καταναλωτής στρέφεται σε επιλογές πιο «υγιεινές» που σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις «αυριανές» επιλογές μας για την κατάρτιση κάθε ανάλογης λίστας μας.