Περιβάλλον & βιώσιμη ανάπτυξη στην εστίαση
Το περιβάλλον αποτελεί τον δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό πυλώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εστίασης. Εδώ και αρκετά χρόνια το περιβάλλον υποφέρει από τις πρακτικές του κλάδου και οφείλουμε να εφαρμόσουμε άμεσα εναλλακτικές που θα αντιστρέψουν την κατάσταση.
Ως επιχειρηματίες, αλλά και ως άνθρωποι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η οικολογία και η οικονομία είναι έννοιες πολλές φορές συνυφασμένες μεταξύ τους.
Παρακάτω θα εξετάσουμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον, αλλά και το κόστος για την επιχείρηση μας, έτσι ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί.
• Φυσικοί πόροι
-
Βελτιώνουμε την ενεργειακή απόδοση της επιχείρησης μας χρησιμοποιώντας λιγότερο ενεργοβόρες συσκευές.
-
Κάνουμε καλύτερη διαχείριση της χρήσης νερού, διορθώνουμε τυχόν βλάβες και αποψύχουμε κατεψυγμένα τρόφιμα με φυσικό τρόπο και όχι με τρεχούμενο νερό.
-
Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες LED για εξοικονόμηση ενεργείας.
-
Εκπαιδεύουμε το προσωπικό για τη μείωση της ενέργειας και του νερού που καταναλώνεται.
• Μειώνουμε - Ξαναχρησιμοποιούμε – Ανακυκλώνουμε
-
Μειώνουμε τη σπατάλη των τροφίμων και υλικών , έτσι πετυχαίνουμε καλύτερο κόστος και λιγότερες φύρες
-
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά (σακούλες, καλαμάκια, συσκευασίες) και υλικά μια χρήσης και προτιμούμε επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά
-
Μειώνουμε στο ελάχιστο τα απορρίμματά μας προς τις χωματερές
-
χρησιμοποιούμε πλαστικά που είναι από 100% ανακυκλώσιμα , επαναχρησιμοποιήσιμα ή κομποστοποιημένα υλικά.
-
Ανακυκλώνουμε έλαια, γυαλί, χαρτί , πλαστικό και ερχόμαστε σε συμφωνία με εταιρίες ανακύκλωσης, έτσι ώστε να έχουμε και οικονομικό όφελος.
• Προμηθευτές και εμπόριο
-
Επιλεγούμε τοπικά προϊόντα, καθώς είναι πιο οικονομικά και έχουν διανύσει λιγότερα χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν σε εμάς.
-
Χρησιμοποιούμε περισσότερα φυτικά προϊόντα και κυρίως εποχικά
-
Επιλεγούμε προμηθευτές που σέβονται το περιβάλλον και πραγματοποιούν δράσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
-
Ελέγχουμε τους προμηθευτές μας για την ποιότητα των προϊόντων, έτσι ώστε να αποφεύγουμε ακατάλληλα υλικά
-
Προμηθευόμαστε τρόφιμα που διασφαλίζουν την ορθή παραγωγή και την αλίευση με βιώσιμο τρόπο.