Χειμωνιάτικα λαχανικά για χριστουγεννιάτικες δημιουργίες!
Αβοκάντο, Φινόκιο, Σελινόριζα, Σπαράγγια και άλλα καλούδια της γης δίνουν το στίγμα της φύσης σε κάθε γιορτινή μαγειρική δημιουργία και εμπλουτίζουν τη γαστρονομική φαντασμαγορία με αυθεντικές γεύσεις και υψηλή διατροφική αξία.
Αβοκάντο: Βουτυράτο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και βελτιώνουν την καλή (ΗDL). Εμπεριέχει μπόλικη ποσότητα βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος και παραμένει στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης γαστρονομίας. Είναι το ιδανικό για ωμή κατανάλωση σε σαλάτες, αλλά και μαριναρισμένο σε αρωματικό ξύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο. Συνδυάζεται με μαρούλι, καπνιστό σολομό, μάνγκο και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, ενώ απολαμβάνεται επίσης και ως πέστο αξιώσεων (μαζί με βασιλικό, κουκουνάρι και Πεκορίνο).
Μαραθόριζα (φινόκιο στα ιταλικά): Τραγανή, αρωματική και πλούσια σε βιταμίνη C θα τη χρησιμοποιήσετε είτε ωμή είτε μαγειρεμένη. Μια λαμπερή και απόλυτα εορταστική σαλάτα με μαραθόριζα ως βασικό υλικό είναι εκείνη με φινόκιο, ρόδι, φρέσκο κρεμμύδι και αμύγδαλα φιλέ. Και επειδή η σχέση του με τους ξηρούς καρπούς είναι ερωτική, μπορείτε να δοκιμάσετε να το παντρέψετε με τα καρύδια, το μέλι και το πορτοκάλι σαγκουίνι, πάλι ως δροσερή σαλάτα. Η μαγειρική πρόταση θα το βρει στην κατσαρόλα, όπου μπορεί να δώσει γκουρμέ διάσταση στο αρνάκι φρικασέ ή ως μυστικό συστατικό στην πορτοκαλί σούπα από μίνι γλυκιές κολοκύθες και καρότα baby, που ηλεκτρίζει τους σιελογόνους.
Σελινόριζα: Η γήινη και ισορροπημένη γεύση της κερδίζει όλο και περισσότερους επαγγελματίες της κουζίνας, αλλά και foodies αφού θεωρείται αντικαρκινική υπερτροφή και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες. Απαιτητική στο καθάρισμα, πρέπει αμέσως να τοποθετηθεί σε λεμονόνερο για να μη μαυρίσει. Δικαιώνεται, καθώς δημιουργεί υπέροχο πουρέ, με ή χωρίς πατάτες, γλυκοπατάτες και ρέβες - και είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τα κυρίως κρεατικά των ρεβεγιόν. Φυλάξτε τα πράσινα φύλλα της για γαρνίρισμα
Σπαράγγια: Αυτοφυή (άγρια) και καλλιεργήσιμα, με απίθανη, ιδιαίτερη γεύση, χωρίζονται σε πράσινα και λευκά και έχουν υψηλή διατροφική αξία, με βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β. Στη Γαλλία τα συνοδεύουν με μια ελαφριά σος ολαντέζ, αλλά προστίθενται ως γαρνιτούρα σε κρεατικά και σε ψάρια. Ταιριάζουν τέλεια με ομελέτες, ενώ ταυτόχρονα προσδίδουν τον τόνο σε ένα ριζότο με αρμπόριο, λευκό ξηρό κρασί και φλοίδες Πεκορίνο. Ως ορεκτικό δοκιμάστε, επίσης, αφού τα ψήσετε, να τα αγκαλιάσετε με την κρέμα ενός μπαλσάμικου.
Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering & και τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο |
|